Националната агенция за приходите проверява фирмите в София ,които осигуряват служителите си на минимална работна заплата. Целта е да се изкарат на светло реалните доходи и социални осигуровки, укривани от работодателите и да се пресече плащането на ръка. Неизрядните работодатели ще бъдат давани на прокуратурата.

Проучване на НАП сочи, че близо 1900 са съмнителните фирми в столицата, които осигуряват служителите си на минимална работна заплата, укривайки осигуровки.

Росен Бъчваров, говорител на НАП
Очевидно е, че с минималната работна заплата трудно можем да си представим, че човек, който работи на 8 часов работен ден може да посреща житейските си нужди, но нашия опит сочи, че в 80% от случаите на тези 1900 фирми това по-скоро опит за избягване на облагане.

Технологията на проверките предвижда всеки едни служител от проверяваната фирма трябва в писмена декларация да посочи реалния размер на своето възнаграждение. Успоредно с това служителите на НАП ще засекат оборотите, ще направят проверка, на касовите апарати и дали се спазва осигурителното законодателство. Според НАП последиците от плащането на ръка се подценява от работниците.

Росен Бъчваров, говорител на НАП
„Приемането на подобно правоотношение означава, че човек изобщо няма да получава обезщетения за болнични. След 20 години например или след 30, когато заговорим за пенсиониране, най-вероятно изобщо няма да има пенсия.

Диана Ставрева повече от 15 години е финансов директор на фирма. Досега не е допускала плащане „в плик“.

 • Касов апарат Daisy e.Xpert SX-KL стационарен

  229.80 лв.
  Купи
 • Касов апарат Daisy Perfect S-КL – мобилен

  249.80 лв.
  Купи
 • Касов апарат Daisy Perfect S-КL стационарен

  229.80 лв.
  Купи
 • Сервизен Договор

  52.00 лв.85.00 лв.
  Опции

Диана Ставрева, финансов мениджър на фирма
„Проверяват ни.Ние сме една малка фирма, но попадаме в обхвата на проверките на НАП. Според мен, обикновено на такива проверки подлежат, по-скоро са обект по-малки фирми, отколкото големите предприятия“.

Диана одобрява проверките, но не скрива, че те нарушават производствения ритъм.

Диана Ставрева, финансов мениджър на фирма
„Изисква доста време, за да се подготвят N -на брой документи, които трябва да се представят. Срокът за представяне на такива документи при една проверка е 7 работни дни, което е абсолютно много кратък срок“.

Изчисленията на НАП сочат, че над 100 млн. лв. годишно са щетите за фиска от практиката на така наречените „пари в плик“.

Ако при проверката на НАП бъдат открити нарушения на данъчното и осигурително законодателство, тогава на неизрядните работодатели ще бъдат съставени ревизионни актове за укритите суми за последните 5 години, плюс лихвите. Освен това за всяко укриването на осигуровки ще бъде сезирана прокуратурата.

Росен Бъчваров, говорител на НАП
Това не е акт, който да бъде платен, а наказателно производство. И струва ми се, че работодателите или някой от тях подценяват последиците от това.

НАП призозава гражданите да сигнализират за данъчни и осигурителни нарушения на единния телефон на агеницята за цялата страна или на електронната поща

0700 18 700, infocenter@nra.bg

Източник: news.bnt.bg

 • Пакет: Касов Апарат + Интернет Страница

  399.00 лв.
  Купи
 • Промоция!

  Касов апарат Compact M-KL model 2019

  198.80 лв. 188.80 лв.
  Купи
 • Промоция!

  Касов апарат Compact S-KL мобилен model 2020

  176.80 лв. 158.80 лв.
  Купи
 • Регистрация на фирма ЕООД

  149.00 лв.
  Купи
 • Касова Книга

  5.60 лв.
  Купи
 • Касов апарат Daisy e.Xpert-SX-KL – мобилен

  229.80 лв.
  Купи
 • Касов апарат Daisy e.Xpert SX-KL стационарен

  229.80 лв.
  Купи
 • Касов апарат Daisy Perfect S-КL – мобилен

  249.80 лв.
  Купи
 • Касов апарат Daisy Perfect S-КL стационарен

  229.80 лв.
  Купи
 • Дейзи Perfect М-КL – мобилен

  297.80 лв.
  Купи