Данъчните инспектори са запечатали 17 търговски обекти във Варна само за седмица, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). През октомври в морския град са извършени 516 проверки, като са съставени 96 акта, от които на 31 дружества е издадена предварителна административна мярка за запечатване на обекта.

 

От НАП обясняват, че проверяващите обикалят само след 17,30 часа в делничните дни, нощем и в почивните и празничните дни. Причината е, че масово продавачите надвечер и в почивните дни не дават касови бележки на клиентите си.

 

От началото на месец юни до края на септември инспекторите от НАП Варна са извършили 7944 проверки и са издали 773 актове заради нарушения. На 130 търговци пък им е забранено да работят за срок до 30 дни, тъй като не са издавали касови бележки или пък не е имало касови апарати в търговските обекти.

 

От приходната агенция във Варна отчитат, че констатираните нарушения по Северното Черноморие през лятото намаляват, което показва като цяло промяна в поведението към доброволно спазване на данъчните закони на по-голяма част от задължените лица, категоричните са данъчните.

 

Данните сочат още, че приходите в държавния бюджет за трите месеца през летния сезон са с 28% повече, от същия период на предходната 2016 г.

 

Източник: http://www.monitor.bg