Защо успелите хора биха носили едни и същи дрехи ежедневно? Този въпрос може да има много отговори, но никой от тях не е свързан с липсата на пари. Едно течение наречено „гардероб капсула“, би могло да обясни много неща. То не е отдавнашно, но започва да набира все повече последователи и сила с тях. Бързо променящата се мода и модни тенденции заслужават своя критицизъм, защото все повече залагат на преходната печалба от суетата. Смяната на брандовете толкова често е свързана единствено с амбициите и желанията на хората стоящи зад тях да печелят пари. Осъзнаването на тази преходност и безпредметност на малотрайните модни тенденции, подтикна и създаването на това натурално появило се течение.

„Гардероб капсула“ има силен социален отклик в лицето на известни личности, които са успели, но не пилеят средствата си за всяка ново появила се мимолетна мода. Все повече хора прилагат минималистични принципи към модния си вкус и отражението му. Много хора, които не са част от течението и философията му не разбират – защо един успял финансово човек, би носил едни и същи дрехи всеки ден? Успелите хора са успели не случайно, всеки ход и инвестиция са обмислени. Защо биха носили и притежавали минималистичен арсенал от дрехи си има своите силни и основателни причини. Ако някога сте се чудили дали този стил и течение са за вас, то ето и няколко основателни причини, които да ви убедят в ползата от носенето на един и същи тоалет ежедневно.

NVCeikA

  1. Вземане на решения – умората от вземането на постоянни решения, води до вземането на некачествени и дори лоши решения в един момент. Когато дълго време се мъчите да вземете решение, то то се размива във времето и никак не е ефективно накрая. За хора, които трябва да взимат изключително важни решения ежедневно, вземането на едно решение по-малко и то с не толкова важен характер е добре дошло. Да сте свободни от мисълта, че всеки ден трябва да избирате тоалета си сутрин е много освобождаваща и така можете да освободите мисловно пространство в мозъка си за предстоящите важни задачи през деня. Пример за това може да бъде минималния гардероб на редица влиятелни политици, като президента Обама, например. Това важи за повечето държавни глави и сериозни бизнес личности. Успелите хора мислят успешно;
  2. По-малко изгубено време – нямаме представа, колко време губим в неща, които не са необходими, докато не ги премахнем от ежедневието си. Когато сведем действията и изборите си до нещата, които са смислени имаме повече свобода, за концентрация върху градивни действия и мисли. Има експеримент наречен „Проект 333“ – той предизвиква волята на един човек да носи само 33 вида дрехи в рамките на 3 месеца. Проекта е прост, но може да промени мисленето ви и живота ви изцяло. Ограничаването на гардероба ви от излишество е едно от нещата, които ви насочва към ползотворен и градивен ден. Сутрин може да се приготвите доста по-бързо, ефективно и лесно. Представете си да станете час или два сутрин по-рано само и единствено, за да си изберете тоалет, ужасно изморяващо! Един успял човек, никога не би си позволил тази суета. 151007105949-mark-zuckerberg-same-clothes-super-169
  3. По-малко изгубена енергия и повече подреденост – за един гардероб с много видове дрехи от различно естество са нужни повече поддръжка, време, организация, разделяне на прането и така нататък. За един гардероб капсула всичко това е доста по-организирано, защото естеството на дрехите е подобно. Не казваме да имате един панталон и една риза в гардероба или пък само един костюм, става въпрос за концентрация на стила и минимално отвличане на вниманието. Нагледен пример, би било арсенал от светло сини ризи, комбинирани с сиви или черни костюми например. За жените работната комбинация от бяла риза с костюм в пастелен тон също е вид гардероб капсула. Същността на гардероба капсула е простота, изчистен дизайн и гъвкавост. Успелите хора го използват целенасочено и осъзнато.
  4. Модел за подражание с минимални средства – носенето на дрехи тип „униформа“ донякъде е запомнящо се и стилно същевременно. По-голяма е вероятността да ви запомнят, когато стила ви и облеклото ви е минималистично и повтарящо се, отколкото хаотично, претрупано и разнообразно. Относно цената на гардероба капсула – тя е много по-минимална от тази на един претрупан от стилове и възприятия неща. Даваме купища пари за дрехи и аксесоари, които дори не използваме. Преди жените са имали до максимум 9 тоалета, а сега имат повече от 30 и то месечно. Такова разхищение не ни е нужно и гардероба капсула е доста удачно спестовно решение за бюджета ни. Вниманието и насочването към същественото прави един човек част от успелите хора и гардероба капсула е едно добро решение, с оглед на тези цели.

Казано накратко гардероба капсула, като течение все повече обхваща по-големи групи от хора не само сред известните и успелите, но и сред средностатистическите хора. Той води към по-голяма продуктивност, по-малко стрес, по-големи спестявания, по-малко отвличане на вниманието и по-голямо спокойствие!